tiistai 7. toukokuuta 2013

Vaihteisto irti!

Teimme Jannan kanssa alkukeväästä Mercedes-Benziin voimansiirron harjoitustyön nro. kaksi, johon liittyi mm. kytkimen toiminta ja vaihteisto ylipäätään.
Vaihteiston koppa paikallaan
Aloitimme ottamalla akun kengät irti akusta ja osia pois edestä. Tässä tapauksessa autosta pitää ottaa irti myös pakoputki ja kardaaniakselin toinen pää.

Kardaniakselin toinen pää irtonaisena
Kardaania irrotettaessa pitää katsoa mitkä kohdat ovat kohdakkain, koska kardaani on tasapainotettu. Hyvä tapa on myös tehdä jokin merkki kumpaankin osaan, jotta ne saadaan varmasti kohdakkain vielä tulevaisuudessakin. Kardaaniakselia käytetään taka- ja nelivetoautoissa.
Kardaanin lisäksi merkit tehdään vaihdekepin vaijereihin.
Kun kaikki edessä olevat komponentit on irrotettu ja vaihteisto muutamaa pulttia vaille irti, pitää hakea vaihteistonostin jonka avulla vaihteisto saadaan helposti alas ja takaisin paikoilleen. Vaihteisto painaa paljon ja harva sitä jaksaa helposti kanniskella, joten turvallisin tapa on käyttää nostinta. Myös tarpeeksi vahvojen ihmisten kannattaa käyttää vaihteistonostintinta, sillä jos joudut tämän tyyppisen työn tekemään useampaan otteeseen työurasi aikana, asentajankaan selkä tuskin kestää sitä.

Kytkin kiinni moottorissa.

Vaihdelaatikon sisällä on kytkimen painelaakeri ja irrotusvipu.
Vaihteisto asennetaan vastakkaisessa järjestyksessä kuin sen purku. Tärkeää on muistaa katsoa mistä otit minkäkin pituiset pultit, koska niiden kokoeroihin on luonnollisesti syy. Mm. meidän avatessa vaihteisto, oli kuvassa näkyvä iso irroitusvipu väärässä asennossa, jonka takia vaihteet eivät kytkeytyneet koskaan kunnolla paikalleen, joten ehdoton huolellisuus vaihteistoja tehdessä on äärimmäisen tärkeää. Olisihan se nimittäin ikävää tehdä usean tunnin työ uudestaan vain sen takia, että teki jonkun todella pienen virheen.