keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Opel Agilan jousitusta ja muuta

Opel Aglia 1.2 Ecotec vm. 2001, seuraava suurehko työmaamme.
Tänään meille tuli aamusta huoltoon Opel Aglia, josta kuului asiakkaan mukaan jotain rahinaa sekä kitinää ajettaessa. Lähdimme selvittelemään ensin kitinää. Veikkasimme sen johtuvan joko apulaitehihnasta tai jostain laakereista siellä suunnalla.

Apulaitehihnan kiristäjän rulla
Työ osoittautui helpommaksi kuin odotimme. Hetken pohdittuamme saimme hihnan helposti pois paikaltaan ja totesimme sen olevan hyvässä kunnossa. Tämän jälkeen lähdimme pyörittelemään rullia laakereiden kitinän varalta ja heti toisella yrittämällä huomasimme apulaitehihnan kiristäjän rullan olevan selvästi muita kuivempi ja rahisevan, joten otimme sen pois ja totesimme sen olevan jo varsin urittunut ja muutenkin epäkunnossa.

Etujousituksen yläpään kumilaakeri
Sitten aloimme tutkimaan rahinaa. Jo apulaitehihnaa pois otettaessa huomasimme, että pyöriä kääntäessä oikealta edestä kuului varsin merkittävä ääni jousituksen yläpäästä. Konepellin avattuamme ja ylimääräiset osat pois tieltä siirrettyämme huomasimme kumilaakerin olevan onnettomassa kunnossa, eikä toinenkaan kauhean paljon paremman näköinen ollut (vaikka se ei vielä mitään ääniä pitänytkään). Otimme jouset ja iskunvaimentimet pois, jonka jälkeen huomasimme myös etujarrujen olevan aivan loppu. Eipä siinä muuta kuin soitto asiakkaalle kustannusarvion merkeissä, jonka jälkeen aloimme tilailemaan osia. Projekti jatkuu ensi viikolla osien myötä!