keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Ikuisuusprojekti pt. 1 & 2: Protuauton hankinta ja ensimmäiset checkit

Ikuisuusprojekti pt. 1 & 2: Protuauton hankinta ja ensimmäiset checkit

Marraskuun loppupuolella minä ja kaksi muuta työryhmän jäsentä hankimme Prometheus leirin tuki Ry:lle, joka järjestää uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta aikustumisleiritoimintaa (lisäinffoa järjestöstä saatavilla osoitteesta www.protu.fi). Autoksi valikoitui budjetin lomassa Opel Zafira vuodelta 1999, hyvillä varusteilla ja automaattivaihteistolla. Auton valintakriteereihin kuului mm. automaattivaihteisto (autolla tulee ajamaan luultavasti pääasiassa kokemattomat kuskit, joten manuaalivaihteisto olisi ollut hankala käytettävä. Myös edellisestä autosta oppineena tiesimme, että kytkin kuluisi vähän turhan nopeasti.) ja seitsemän paikkaa (autolla tullaan kulkemaan pääasiassa leireillä ja koulutuksissa, joiden tiimien koko on noin seitsemän.). Myös varaosien halpa hinta ja helppo saatavuus todettiin eduksi.

Ensimmäiset katsaus autoon oston jälkeen koululla osoitti niin hyviä kuin huonoja asioita. Pohja oli odotettua huonommassa kunnossa (reikiä ei ollut, mutta pintaruostetta oli paljonkin), helmoissa oli pientä ruostetta, vasemman takaoven tiedon/virransiirtoväylä ei pysy paikallaan, reilussa kahdessa tuhannessa kierroksessa auto täristää/ääntää ja epäilty pieni sähkövika tuulilasinpyyhinten tihkutoiminnossa osottautuikin noin puolen tuhannen euron remontiksi. Tosin, auton kaikki muut sähkölaitteet toimivat ilmastoinnista sähköikkunoihin, auton jarrut, renkaat ja etujouset oltiin juuri uusittu ja moottori sekä vaihteisto toimivat erittäin hyvin!

Autoon on nyt tehty kaikki peruscheckit, auto on pesty ja auton käyttöopas on pikkuhiljaa tulossa , joten auto on kohta valmiina ajoon!

Autosta on tulossa varmasti lisää päivityksiä jossain vaiheessa, joten melko varmasti näitä päivityksiä saadaan lukea vielä muutaman vuoden kuluttuakin!







tiistai 11. joulukuuta 2012

Asentajakillan edustustehtävissä

Olimme edustamassa Asentajakillan toimintaa Koivistonkylän toimipisteessä Pedatori-tapahtumassa. Innokkaita ihmisiä riitti paljonkin katselemassa toimintaamme! Samalla yksi opettajista kertoi meille oppilasvaihdosta ja sai minut kiinnostuneeksi vaihdoista, joten ehkäpä päädytte joskus lukemaan minun päivityksiäni, jotka ovat tehty vaikkapa Ranskassa!

tiistai 4. joulukuuta 2012

Sähkötekniikka pt. 5: Vastusten sarjaan ja rinnan kytkentä

- Sarjaan kytketyjen vastusten kokonaisresistanssi saadaan selville laskemalla kaikkien vastusten resistanssit yhteen (esim. 100 ohmia + 200 ohmia = 300 ohmia -> R1 + R2 = Rkok)
- Mitä enemmän resistanssia jollakin vastuksella tai vaikka lampulla on, sitä enemmän se saa virtaa, olettaen vastusten olevan eri vahvuiset (esim. 2 ohmin vastus verrattuna 4 ohmin vastukseen: 4 ohmin vastus saa 2/3 virtapiirin virrasta, kun taas 2 ohmin vastus saa vain 1/3)
- Rinnan kytketyt vastukset saavat kumpikin yhtä paljon virtaa, mikäli kummallakin puolella on yhtä paljon resistanssia. Eli esimerkiksi kaksi vastuksina toimivaa, yhtä tehokasta lamppua palaisivat yhtä suurella valoteholla, koska kumpikin saa saman määrän virtaa. Toisin kuin sarjaan kytkettäessä, jolloin toinen lamppu syö virtaa toiselta lampulta.
- Pisteeseen tulevien virtojen summa on yhtä suuri kuin pisteestä lähtevien virtojen summa. Tätä kutsutaan Kirchhoffin virtalaiksi, joka on sovellettavissa esimerkiksi rinnan kytkettyjen vastusten tapauksessa.
- Johtimen poikkipinta-alan puolittuessa johtimen resistanssi kaksinkertaistuu.
- Johtimen pituuden kaksinkertaistuessa johtimen resistanssi kaksinkertaistuu.
- Kun rinnan kytkettyjen vastusten kokonaisresistanssia lasketaan, kaava on seuraava:
Rkok = 1 : 1 : R1 + 1 : R2, esim. 1 : 1 : 5 ohmia + 1 : 10 ohmia = 3,33 ohmia
- Rinnan kytkettyjen vastusten kokonaisresistanssi on todellisuudessa aina pienempi kuin kumpikaan yksittäisistä vastuksista.

maanantai 3. joulukuuta 2012

Volkswagen Polon huoltoa

The car.

Tänään meille tuli halliin vuoden -97 Volkswagen Polo Classic, jossa oli ongelmina huono käynti, noussut kulutus ja lämpöjen nouseminen vain 70 asteeseen. Joten, aloittelimme laittamalla auton kiinni testeriin ja lukemalla vikakoodit.

Testipistoke löytyi pienemmän "hanskalokeron" takaa kuljettajan etuvasemmalta.
Jo ennen varsinaisen testin alkamista huomasimme, että moottoritilasta kuuluu kummallinen nakutus. Tutkimme asiaa ja havaitsimme, että ruiskussa kiinni oleva tyhjäkäyntisäädin piti nakuttavaa ääntä, jolle saimme myös vikakoodin myöhemmin. Aloimme siis selvittelemään asiaa hieman tarkemmin irroittamalla ruiskun osat.

Ruisku vielä paikallaan.

Ruisku irrallaan.
Irroitettuamme ruiskun ja siinä kiinni olleen tyhjäkäyntisäätimen lähdimme tutkimaan lämpöongelmaa samalla kun uusi osa lähti tilaukseen.

Nuolen osoittaman jäähdytysputken takaa löytyy termostaatti.
Hetken asiaa pohdittuamme päätimme aloittaa tutkimalla termostaattia. Päästyämme kosketuksiin termostaatin kanssa totesimme, että emme tiedä sen toimivuudesta mitään ennen kuin saamme auton nosturille. Joita ei ole vapaana. Joten työmaa jatkuu siltä saralta huomenna. Saimme kuitenkin tyhjäkäyntisäätimen tässä vaiheessa, joten aloimme asentamaan sitä.

Ruiskun asennusta takaisin paikalleen.
Osan vaihdon jälkeen auto ei pitänyt enään nakuttavaa ääntä, joten totesimme korjauksen olevan todennäköisesti onnistunut! Asiaan toki saadaan varmuus vasta koeajon jälkeen, joka toteutetaan heti kun lämpötilaongelma on hoidossa. Eli toivottavasti huomenna.

Vielä lopuksi kun tutkimme autoa enemmän, huomasimme kuskin penkin eteen- ja taaksepäin säädön olevan rikki. Tutkimme asiaa ja totesimme työn olevan suuri mutta ei akuutti, joten perehdymme asiaan enemmän huomenna, jos aikaa jää. Auto kun siis oikeasti olisi tarkoitus olla huomenna ajossa!

Työtä riittää!